Víte jaký je rozdíl mezi organickými, anorganickými a hybridní pigmenty?

Víte, proč používáte konkrétní pigmentovou řadu? Je to proto, že je někdo doporučil, nebo proto, že jste viděli obrázky, jak vypadají? Víte, jaký je rozdíl mezi organickými, anorganickými a hybridními pigmentovými řadami? Které pigmenty jsou směsí organických a anorganických pigmentů?

Organické pigmenty jsou tvořeny uhlíkovými kruhy a řetězci, zatímco anorganické pigmenty jsou odvozeny z přírodních minerálů. Organické pigmenty bývají živější a mají širší škálu barev, zatímco anorganické pigmenty jsou tlumenější a zemitější. Organické pigmenty se obvykle skládají z menších částic, odrážejí více světla a jsou průhlednější. Anorganické pigmenty mají větší velikost částic, odrážejí méně světla a jsou více neprůhledné. Organické částice jsou jasné, rychle se implantují a mají dlouhou životnost, zatímco anorganické částice jsou o něco zemitější, mohou vyžadovat několik vrstev k dosažení ideálního nasycení pokožky a nejsou tak dlouhotrvající v kůži – což nabízí větší flexibilitu. Hybridní přípravky jsou kombinací organických a anorganických částic.

Na našem e-shopu naleznete pigmenty od značek Perma Blend, Biotek, Nuva Colors a Amiea, které splňují přísná evropská pravidla REACH:

  • Perma Blend je nejznámější americká firma, která vyrábí kvalitní hybridní pigmenty a organické pigmenty.
  • Biotek je italská firma, která naopak vyrábí převážně anorganické pigmenty.
  • Další americká firma Nuva Colors má zastoupení jak organických tak anorganických pigmentů.
  • Německá firma Amiea vyrábí jen organické a hybridní pigmenty, protože věří v kvalitu a životnost svých produktů.

Hlavní rozdíly:

Organické:

  • Umělé (na bázi uhlíku)
  • Jasné a živé barvy
  • Snadno se implantuje do kůže
  • Nízká neprůhlednost
  • Různé hodnocení světlostálosti
  • Silná životnost v kůži (několik let až neurčitě)

Anorganické:

  • Získáno z přírodních minerálů (na bázi oxidu železa)
  • Zemité a tlumené barvy
  • Vyžaduje více průchodů knasycení pigmentu
  • Vysoká neprůhlednost
  • Vysoké hodnocení světlostálosti
  • Krátka životnost v kůži (1-2 roky)

Co jsou hybridní pigmenty?

Nyní, když jste pochopili organické vs anorganické, zde je rozpis toho, jak fungují hybridní pigmenty.

Hybridní pigmentové přípravky obsahují směs organických i anorganických pigmentových částic. Kombinací obou typů pigmentů jsme schopni využít výhody každého z nich – pro optimalizovaný jas barev, krytí a ideální životnost.

To znamená, že jakákoli směs organických a anorganických pigmentů je považována za hybridní, avšak ne všechny hybridní pigmenty jsou vytvořeny stejně. Některé mohou být na organické bázi, což znamená, že obsahují více organických pigmentových částic než anorganických pigmentových částic, zatímco jiné naopak mohou být na anorganické bázi.

Co je ve vašich pigmentech? Identifikace čísel CI a listů MSDS

Organická středně hnědá barva může vypadat p odobně jako anorganická středně hnědá, ale každá se liší složením pigmentových částic, což ovlivňuje způsob, jakým se pigment chová v kůži. Identifikace kódů CI a bezpečnostní listů MSDS odhaluje jejich složení a bezpečnostní informace. Hybridní pigmenty kombinují oba typy pro optimální vlastnosti. U kódů CI 76999 a nižších jde o organické, u 77000 a vyšších o anorganické.

Kdy použít organické vs anorganické pigmenty?

Každý klient je jedinečný – od jeho očekávání a požadovaného výsledku až po hustotu, typ a podtón pleti. Spolu s vašimi zkušenostmi a pracovní technikou hrají tyto faktory roli v tom, zda byste měli použít organický nebo anorganický pigment.

Barvy na anorganické bázi mají větší částice a jejich uložení do pokožky trvá déle než pigment na organické bázi. V důsledku toho jsou shovívavější a rychleji mizí. Proto jsou tyto pigmenty skvělé pro novější umělce nebo pro klienty, kteří chtějí méně závazků k barvě, tvaru a stálosti. 

Při práci s organickými pigmenty nepřesycujte a zaměřte se na „jemný a vzdušný“ nános. Zastavte tetování, když uvidíte zamýšlený výsledek, který se podobá uzdravenému výsledku. Při práci s anorganickými pigmenty budete muset nanést více vrstev k nasycení a více ošetření k dosažení optimální sytosti.

Údržba

Jak jsme se naučili u pigmentů na organické bázi, snadno se implantují do kůže. Někdy není oprava po počátečním ošetření ani nutná. Vzhledem k tomu, že tyto pigmenty vydrží velmi dlouho, mohou klienti často trvat 2-3 roky, než potřebují úpravu.    

Na druhou stranu, protože pigmenty na anorganické bázi mají v pokožce nižší úroveň sytosti, bude po počátečním ošetření pravděpodobně zapotřebí retušování, aby bylo dosaženo ideální saturace. Vzhledem k tomu, že anorganické pigmenty jsou méně trvalé, měli byste plánovat pravidelné každoroční retušování svých klientů, ideálně mezi 12-24 měsíci.